Flight Control

2009.05.04. 16:45

Kötve hiszem, hogy van olyan az App Store Games szekciójába az utóbbi hónapok során legalább egyszer bekukkantó iPhone tulajdonos, aki ne futott volna bele a Flight Control repülős ikonjába. A már több mint 700.000 példányban eladott játéknak - mint oly sok más sikersztori esetében - az egyszerűségben rejlik az ereje. Merthogy a Flight Control körülbelül olyan bonyolult, mint egy bot. A játék során nincs más dolgunk, mint a képernyő szélein random módon megjelenő légijárműveket elirányítani a megfelelő landolóhelyre.

Ha valaki ez alapján még mindig valami komoly reptérmenedzselős cuccra asszociálna, akkor ki kell ábrándítsam. A Flight Controlban pontosan annyi féle jármű létezik, mint ahány szerepel az itt látható screenshoton. Van kétféle vörös színű repülő (melyek méretük mellett sebességükben különböznek egymástól), egy kisebb sárga gép, valamint egyfajta helikopter. Négy különböző gép, három leszállóhellyel oszt kalap. Nincsenek pályák, vagy állítható nehézség. Mindig ugyanaz történik, jönnek a repcsik, mi meg igyekszünk olyan útvonalat kijelölni számukra a leszállópályák felé, mely során nem ütköznek össze a többi masinériával. Hogy ez mégis mitől olyan nagy wast ist das? Ahogy Hannibal Lecter bácsi mondaná, a lényeg az egyszerűség.

A Flight Control a bárhol-bármikor játszható gáme prototípusa. Ha éppen csak pár percem jut a játszadozásra, az esetek döntő többségében már kattintok is az FC ikonjára, aztán jöhet a legújabb rekord hajszolása. Merthogy más célunk nem lehet a Flight Controlban, mint a korábban elért legjobb eredményeink felülmúlása. Persze a játék ezen részét egészen más megvilágításba helyezte a nemrégiben megjelent 1.1-es verzió, melynek segítségével immáron a nagyvilág tudomására hozhatjuk, mekkora fajin csávók vagyunk mi Flight Control témájában. (Vigyázat, az online leatherboardot csak azoknak érdemes nézegetniük, akiket nem frusztrál, hogy élnek a bolygón olyan emberek (?), akik képesek voltak 4k+ gépet landoltatni egy játék alatt. )         

Negatívumként csupán 2 kisebb dolgot lehetne megemlíteni a játékkal kapcsolatban. Egyrészt a repetitívségét, mely igazán akkor válik idegesítővé, mikor már kezdünk valamennyire jók lenni a témában. Nem olyan nagy élmény úgy belevágni egy új játékba, hogy tudjuk, egy újabb rekord közeli eredményhez az első 100-150 gép nem sokkal visz közelebb. Másrészt, ami engem személy szerint jobban zavar, hogy a random irányból érkező repülők tulajdonképpen mégsem teljesen véletlenszerűen jönnek. Egy idő után már rutinból vágja az ember, hogy a következő felkiáltójel mögül milyen gép bukkan majd ki. Mikor egyszerre tíznél több gépet próbálunk megóvni a katasztrófától, akkor már nincs időnk ilyesmin gondolkozni, de az egyébként is unalmas kezdeti fázist ez még inkább uncsivá teszi.

Ami viszont igazán jó hír a játék rajongóinak, hogy már készül az 1.2-es verzió, amelyben új reptereket és járműveket ígérnek.  A Flight Control jelenleg 0.99$-értkapható az App Store-ban, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy az update érkeztével feljebb ugrik majd az ára, az eredetileg tervezett 3 dollárra.

Értékelés: Az egyik legszórakoztatóbb 1 dolcsis játék, amelyet volt szerencsém kipróbálni. A repetitívsége ellenére viszonylag lassan un rá az ember. Öt-tíz perces mókázásra ideális.

4/5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iphonegamer.blog.hu/api/trackback/id/tr951102547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása