Trivial Pursuit

2009.05.06. 12:43

Mindig is szerettem a különböző kvízjátékokat, ennek köszönhetően már az iPod classicomon is rendesen nyüstöltem a különböző Trivia-cuccokat. Amióta viszont iPhone-om van, inkább más stílusú játékokba öltem a pénzem. A Who Wants to be a Millionare (Legyen Ön is Milliomos) Lite verzióján, illetve egy Movie Challenge nevű filmes kvízjátékon kívül nem volt ilyen jellegű program a szifonomon. Egészen a Trivial Pursuit megjelenéséig.

Mivel ennek a játéknak az eredeti, táblás verzióját is nagyon szeretem, nem volt kétséges, hogy 5 dollárt simán megér nekem a TP. Az Electronic Arts által készített progi gyakorlatilag teljesen megegyezik a társasjátékkal, annyi különbséggel, hogy az iPhone-os verzióba bekerült pár extra funkció is.

Ha a klasszikus alapjátékot játsszuk, nincs más dolgunk, mint a tábla mezőin végighaladva minél gyorsabban összegyűjteni a 6 témakörhöz kapcsolódó körcikkeket, melyek kvázi teljessé teszik a bábunkat. Ezután még vissza kell érnünk az indulóhelyre, ahol egy random kérdésre válaszolva befejezhetjük a játékot. A kérdésekre minden esetben 3 válaszlehetőséget kapunk, ezek közül kell kiválasztanunk a megfelelőt. Külön említést érdemel, hogy a fejlesztők a szokásos szöveges feladványok mellé, olyat is betettek, melyek során fotók közül választhatunk.

A hagyományos játék mellett játszhatunk egy úgynevezett Pursuit Mode-ban is, mely során egy meghatározott lépésszám alatt kell eljutni a pálya egyik végéből a másikba. Ha a minimálisan megadott lépésszámmal megegyező, vagy annál kevesebb kör alatt teljesítünk egy pályát, a program aranymedállal jutalmaz minket, ám ha a bronzérem követelményeit sem teljesítjük, akkor újra neki kell feszülnünk az aktuális táblának.

A rengeteg érdekes kérdésnek és a hat különböző témakörnek (Arts & Literature, Entertainment, Sports & Leisure, Science & Nature, History, Geography) köszönhetően a Trivial Pursuit hosszútávon sem válik unalmassá, a statisztikák jóvoltából pedig rendre szembeszállhatunk önmagunkkal.

Ezzel el is érkeztünk a játék számomra egyetlen negatív részéhez. Az esetek többségében sajnos magunk fogunk játszani. Bár gépi ellenfél bekapcsolása lehetséges, igazából nincs semmi értelme ennek a funkciónak, csak lassítja a játékot, hogy a gép lépéseire is várni kell. A Pass ’n Play módnak köszönhetően ugyan játszhatunk akár négyen is egy készülőken (érdekes módon ezekről a körökről nem készül statisztika), és Wi-Fi-n keresztül multizhatunk is a közelben tartózkodó haverokkal, nekem piszkosul hiányzik egy rendes multiplayer opció, mellyel a világ más pontjain élőkkel mérhetnénk össze tudásunkat.

Amit még fontos megemlíteni, hogy a játék az angol mellett támogatja a német, a francia, a spanyol valamint az olasz nyelvet is. Ezek közül bármelyik legalább közepes szintű értésével már könnyedén lehet boldogulni.

Értékelés: Ha volna benne rendes multi, akkor gondolkodás nélkül kiszórnám rá az öt csillagot, így viszont csak négyet tudok adni, mert bár jól el lehet vele szórakozni, a kompetíció hiánya igen fájó pont. Kvízjátékok kedvelőinek kimondottan ajánlott választás a Trivial Pursuit.  

4/5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iphonegamer.blog.hu/api/trackback/id/tr531106008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása